Еквівалентне число циклів напружень при розрахунку на витривалість відкритих зубчастих передач барабанних млинів

Рейтинг користувача:  / 0
ГіршийКращий 

Автори:

Б.В. Виноградов, доктор технічних наук, професор, Державний вищий навчальний заклад «Український державний хіміко-технологічний університет», завідувач кафедри теоретичної механіки та опору матеріалів, м.Дніпропетровськ, Україна

Реферат:

Мета. Розробка методики обліку  навантажень, що змінюються в часі  при розрахунку на витривалість відкритих зубчастих зачепленьбарабанних млинів.

Методика. Передбачається, що кут перекосу зубчастих коліс змінюється за гармонійним законом. Для розрахункового зуба визначена фактична нерівномірність розподілу навантаження за довжиною контактних ліній для кожного циклу зачеплень. Облік змінних навантажень заснований на методі приведення всіх режимів до найбільш напруженого та визначенні еквівалентного числа циклів напружень. Методика визначення еквівалентних чисел напружень, коефіцієнтів довговічності та допустимих напружень при розрахунку на контактну й згинальну міцність розглянута на прикладі типової відкритої зубчастої передачі млина МШЦ 5,5х6.

Результати. Встановлено, що у відкритих зубчастих передачах барабанних млинів через наявність торцевого биття зубчастого вінця коефіцієнт, що враховує нерівномірність розподілу навантаження за довжиною контактних ліній, різний для кожної сполученої пари зубів. Існує „небезпечна“ найбільш напружена пара зубів, для якої нерівномірність розподілу навантаження за довжиною контактних ліній найбільша. „Небезпечний“ розрахунковий зуб шестерні й вінця у процесі роботи відчуває різні напруги, обумовлені періодично змінним кутом перекосу. „Небезпечна“ пара зубів з найбільшим кутом перекосу входить у зачеплення періодично після того як зубчасті колеса зроблять певне число оборотів. У зв'язку з цим, при розрахунку відкритої зубчастої передачі, режими, що змінюються в часі, слід приводити до еквівалентних. Визначення еквівалентних чисел напруг при розрахунку згинальної та контактної витривалості для типової відкритої зубчастої передачі барабанного млина дозволяє зробити висновок, що, при розрахунку найбільш напруженого зуба шестерні, допустимі контактні напруги та допустимі напруги вигину можна збільшити в 1,20 і 1,26 рази відповідно.

Наукова новизна. Встановлено закономірності зміни фактичного відхилення контактних ліній і коефіцієнта, що враховує нерівномірність розподілу навантаження, за довжиною контактних ліній, у часі.

Практична значимість. Розроблена методика визначення еквівалентних чисел напруг при розрахунку контактної й згинальної витривалості.

Список литературы / References:

1. Виноградов Б.В. Відкриті зубчасті передачі: монографія / Б.В. Виноградов  – Дніпропетровськ: УДХТУ, 2004 – 141 с.

Vinogradov,  B.V. (2004), Vidkryti  zubchati peredachi [Open Gearings],  monograph, USUCT, Dnipropetrovsk, Ukraine. 

 

 

Files:
2015_1_vinogradov
Date 2015-03-27 Filesize 467.92 KB Download 2608

 

Відвідувачі

6305551
Сьогодні
За місяць
Всього
919
40743
6305551

Гостьова книга

Якщо у вас є питання, побажання або пропозиції, ви можете написати їх у нашій «Гостьовій книзі»

Реєстраційні дані

ISSN (print) 2071-2227,
ISSN (online) 2223-2362.
Журнал зареєстровано у Міністерстві юстиції України.
Реєстраційний номер КВ № 17742-6592ПР від 27.04.2011.

Контакти

49005, м. Дніпро, пр. Д. Яворницького, 19, корп. 3, к. 24 а
Тел.: +38 (056) 746 32 79.
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Ви тут: Головна Архів журналу за розділами Гірнича механіка Еквівалентне число циклів напружень при розрахунку на витривалість відкритих зубчастих передач барабанних млинів