Дослідження робочих характеристик посилюючих стояків кріплення

Рейтинг користувача:  / 1
ГіршийКращий 

Автори:

Дамян Гіза, Gonar-Systems International, технічний директор, директор з досліджень і розвитку, м. Катовіце, Польща

Реферат:

Мета. На польських шахтах застосовується підтримуючий стояк тертя типу SV, що виготовляється зі сталевих коритних профілів. Стояк виконано з прямих відрізків профілів V25 або V29 і є стояком тертя постійного опору, що характеризує номінальне навантаження і робочий опір. Проведені лабораторні випробування таких стояків показують, що робочий опір лежить у діапазоні від 160 до 400 кН і залежить, в основному, від величини моменту затягування болтів замку, а також від кількості замків у з’єднанні. З метою розширення цього діапазону розроблено конструкцію стояків, що сприймають великі навантаження з можливістю регулювання їх податливості.

Методика. Ці стояки можуть знайти застосування в спеціальних конструкціях як податливе кріплення або, за обмеженої податливості, – як посадочне (обрізне) кріплення.
Нова конструкція підтримуючих стояків, позначених як стояки типу SPV, заснована на використанні профілів типу V29, V32, V36. Нижня частина стояка (корпус) складається з двох відрізків цих профілів, посаджених на плиті (п’яті). Верхня, висувна, частина стояка складається з одного відрізка профілю і закінчується підпірною голівкою. Обидві частини з’єднані з використанням стандартних замків типу SDO або SD. У статті представлено конструкції розглянутих стояків.
Проведено дослідження характеристик роботи стояку, що полягають у визначенні його здатності чинити опір зрушенню. У статті наведено характеристики роботи декількох варіантів виконання стояків.

Результати. Проведені дослідження свідчать про можливість створення двоскосного клину між елементами нижньої частини стояку, що надає можливості збільшення його несучої здатності. Одночасно можливий контроль зсуву шляхом встановлення скоби на відповідній відстані від кінця висувної частини стояка. У дослідженнях стояків із вкладишем встановлено необхідність застосування вкладишів із твердих порід дерева (наприклад, бука) і позитивний вплив потовщення кінця висувної частини стояка на рівномірне наростання опору кріплення, без прояву різких динамічних зрушень.

Наукова новизна. На підставі використання ефекту заклинювання стійок між собою науково обґрунтована конструкція стояків посилення кріплення з наростаючим опором.

Практична значимість. Наведені результати випробувань різних конструкцій стояків з профілю типу V дозволяють стверджувати, що розроблена конструкція кріплення посилення характеризується робочим опором у діапазоні 600 ... 1000 кН, максимальним опором до 2000 кН і регульованою піддатливістю в діапазоні зрушень до 0,5 м.

Список літератури / References:

1. Katalog wyrobow Huty Labedy – 2009, Foundries catalog Labedy – 2009.

2. Gluch, P., Giza, D. (2011), Nosnosc zsuwna strzemion zlacz ksztaltownikow korytkowych. V Konferencja „Teoretyczne i praktyczne zastosowania srodkow smarnych i eksploatacyjnych w gornictwie” CBiDGP. Ustron

Gluch, P. and Giza, D. (2011), “Load profiles zsuwna korytkowych stirrup connectors”. Proc. of the Conference “Theoretical and practical application of lubricants and operating materials in mining industry”, CBiDGP, Ustron.

3. Gluch P. Stojaki podporowe o wysokiej nosnosci. / Gluch P., Giza D. // Konferencja Geomechanika 2011. Ustron, 2011

Gluch, P. and Giza, D. (2011), “Stands for Supporting High-Capacity”, Proc. of the Conference on Geomechanics 2011. Ustron.

4. Зорин А.Н. Механика разрушения горного массива и использование его энергии при добыче полезных ископаемых / Зорин А.Н., Халимендик Ю.М., Колeсников В.Г. – М.: Недра, 2001.–413 с.

Zorin, A.N., Khalimendik, Yu.M. and Kolesnikov, V.G. (2001), “Mechanics of rock massif destruction and implementation of its energy for production of mineral resources”, Nedra, Moscow, Russia.

Files:
giza
Date 2013-07-14 Filesize 1.03 MB Download 1216

Відвідувачі

6230511
Сьогодні
За місяць
Всього
4343
57188
6230511

Гостьова книга

Якщо у вас є питання, побажання або пропозиції, ви можете написати їх у нашій «Гостьовій книзі»

Реєстраційні дані

ISSN (print) 2071-2227,
ISSN (online) 2223-2362.
Журнал зареєстровано у Міністерстві юстиції України.
Реєстраційний номер КВ № 17742-6592ПР від 27.04.2011.

Контакти

49005, м. Дніпро, пр. Д. Яворницького, 19, корп. 3, к. 24 а
Тел.: +38 (056) 746 32 79.
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Ви тут: Головна Головна UkrCat Архів журналу 2012 Зміст №3 2012 Розробка родовищ корисних копалин Дослідження робочих характеристик посилюючих стояків кріплення