До 75-річчя академіка НАН України Г.Г. Півняка "РЕЗУЛЬТАТИВНИЙ СОЮЗ НАУКИ ТА ОСВІТИ"

Рейтинг користувача:  / 0
ГіршийКращий 

23 жовтня 2015 року виповнилося 75 років ректору Національного гірничого університету, двічі лауреату Державної премії України в галузі науки та техніки, лауреату премії НАН України ім. С.О. Лебедєва, доктору технічних наук, професору, академіку НАН України Геннадію Григоровичу Півняку.

 

Талановитий учень професора С.А. Волотковського, у вересні 1982 р. був призначений ректором Дніпропетровського гірничого інституту. Ті, хто рекомендував Г.Г. Півняка на відповідальну посаду та від кого залежало позитивне вирішення цього питання, побачили в ньому здібності умілого керівника та перспективного науковця. Сам він до цього не прагнув і бачив своє головне призначення в науці. Відтоді минуло понад три десятиліття. Ректор академік НАН України Г.Г. Півняк активно проводить наукові дослідження разом зі своїми учнями, упевнено керує університетом, що увійшов до числа провідних у країні й визнаних у світі. Народився Г.Г. Півняк 23 жовтня 1940 року в місті Олександрія Кіровоградської області, у сім`ї педагогів, людей високої духовної культури й інтелігентності. Це, безумовно, благотворно позначилося на вихованні, становленні майбутнього вченого, педагога та керівника.

 

Для Геннадія Григоровича став знаменним 1981 рік. Саме тоді в Інституті електродинаміки Академії наук УРСР він успішно захистив докторську дисертацію за двома науковими спеціальностями. Результати його досліджень були високо оцінені Академією наук України, зокрема президентом НАН України, академіком Б.Є. Патоном та академіком А.К. Шидловським. Г.Г. Півняк – учений у галузі електроенергетики та стійкості геотехнічних систем. Засновник наукової школи гірничої та металургійної електроенергетики. Його дослідження та розробки з фізико-технічних проблем ефективного використання енергетичного потенціалу геотехнічних систем отримали міжнародне визнання. Він авторитетний учений у сфері паливно-енергетичних ресурсів, раціонального природокористування, стійкого розвитку територій. Сьогодні надзвичайно актуальне авторитетне висловлювання президента Національної академії наук України Б.Є. Патона: „Національний гірничий університет – елітарний науково-освітній центр. Відзначу, що гірничий є фундатором провідних наукових інститутів Національної академії наук України. Колектив НГУ вносить значний вклад в економіку країни, зміцнення її інтелектуального потенціалу, підтримує та розвиває духовні цінності українського народу. І в цьому – велика заслуга ректора, академіка НАН України Г.Г. Півняка, наукові праці якого визнані у світі. Завдяки таким вищим навчальним закладам Україна виходить на інноваційний шлях розвитку та посяде належне місце у світовій спільноті“.

 

Колектив Національного гірничого університету, редакція журналу „Науковий вісник НГУ“ щиро вітають Геннадія Григоровича з ювілеєм, бажають міцного здоров’я, благополуччя, миру!

Відвідувачі

6226945
Сьогодні
За місяць
Всього
777
53622
6226945

Гостьова книга

Якщо у вас є питання, побажання або пропозиції, ви можете написати їх у нашій «Гостьовій книзі»

Реєстраційні дані

ISSN (print) 2071-2227,
ISSN (online) 2223-2362.
Журнал зареєстровано у Міністерстві юстиції України.
Реєстраційний номер КВ № 17742-6592ПР від 27.04.2011.

Контакти

49005, м. Дніпро, пр. Д. Яворницького, 19, корп. 3, к. 24 а
Тел.: +38 (056) 746 32 79.
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Ви тут: Головна Архів журналу за випусками 2015 Зміст №5 2015 До 75-річчя академіка НАН України Г.Г. Півняка "РЕЗУЛЬТАТИВНИЙ СОЮЗ НАУКИ ТА ОСВІТИ"